image_pdfimage_print

Auringon säteily ja aurinkosähkön tuotantopotentiaali Suomessa

Suomi on pohjoisesta sijainnistaan huolimatta hyvä aurinkoenergiamaa. EU:n PVGIS-palvelun Euroopan säteilykartan perusteella esimerkiksi Lappeenrannassa ja Frankfurtissa aurinkoenergiaa voi tuottaa yhtä paljon, koska paneeleja ja keräimiä ei asenneta vaakasuoraan vaan ne kallistetaan etelään päin hyödynnettävän säteilymäärän optimoimiseksi.

Pohjoisen sijainnin vuoksi vuosittainen säteilymäärä painottuu keväästä syksyyn. Siksi Suomessa ja muilla pohjoisilla alueilla onkin tärkeä nähdä aurinkoenergia osana laajempaa tuotantomuotojen palettia. Energiajärjestelmä muodostuu nykyisinkin useista toisiaan tukevista energialähteistä.

Kuva: Suomen säteilykartta ja aurinkosähkön vuosittainen tuotantopotentiaali kWh/kW. Saatavissa: http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/cmaps/eu_cmsaf_opt/G_opt_FI.pdf

Yksittäisten rakennusten aurinkoenergian tuotantomahdollisuuksia voi tarkastella Sun Energian palvelusta. Paikkakohtaiset säteilytiedot voi katsoa PVGIS-järjestelmästä http://re.jrc.ec.europa.eu/pvgis/apps4/pvest.php tai Solar Electricity handbookista http://solarelectricityhandbook.com/solar-irradiance.html.

BCDC Energia -hankkeen Energiasääennuste kertoo auringon paisteen ja tuulen kilowattitunteina seuraavan 24 tunnin aikana paikkakuntakohtaisesti.

Lue lisää auringonsäteilyn määrästä Suomessa Motivan sivuilta ja  auringon säteilystä Ilmatieteen laitoksen sivuilta.

Koonnut: Karoliina Auvinen, Aalto-yliopisto

Päivitetty: 17.3.2017