Aurinkoenergiajärjestelmän hankintapolku: Taloyhtiöt

Aurinkoenergia taloyhtiössä voi tarkoittaa sekä aurinkolämmön että –sähkön tuotantoa. Yhtiö voi joko tuottaa sähköä omiin käyttösähkötarpeisiin ja/tai hyödyntää aurinkolämpöä käyttöveden ja/tai kiertoveden lämmitykseen. Suomalaisissa taloyhtiöissä asuntojen lämmityksestä vastaa yleensä yhtiö, ja näin ollen aurinkolämmön käyttäminen osana lämmitysratkaisua alentaa ostoenergian määrää.

Suoraviivaisin tapa aurinkoenergiajärjestelmä hankintaan on toteuttaa investointi taloyhtiövetoisesti siten että taloyhtiö omistaa ja kontrolloi järjestelmää hyödyntää tuotannon kompensoimaan kiinteistösähkön ja -lämmön kulutusta.

Hankintaprosessissa on syytä tarkastella energiaratkaisua kokonaisvaltaisesti, minkä pohjalta yhtiö päättää rakentaa joko aurinkosähköjärjestelmän, -lämpöjärjestelmän tai molemmat kiinteistön energiankulutusta kattamaan. Päätös investoinnista on helppo tehdä taloyhtiössä, jos yhtiön kulut pienenevät ja tätä kautta yhtiövastike välittömästi laskee. Tällöin investointi on myös perusteltavissa yhtiön kaikille osakkaille yhtiökokouksessa. Hyötyjä tulee myös energian hinnan vaihteluiden vähenemisestä. Hintavakaudellakin on arvonsa. Aurinkoenergian tuotannon tulevaisuuden kustannukset ei ole riippuvaisia energian markkinahintojen muutoksista.

Esimerkki aurinkoenergiajärjestelmän hankintapolkusta taloyhtiössä:

Katso myös: Taloyhtiön asukkaat aurinkosähkön tuottajina