image_pdfimage_print

Aurinkoenergian kannattavuuden arvioimisen ja mitoituksen helpottamiseksi FinSolar-hankkeessa laadittuja laskureita. Aurinkovoimalan kannattavuus riippuu Suomessa yleensä merkittävästi siitä, miten järjestelmän koko on mitoitettu suhteessa kiinteistön sähkön- tai lämmönkulutukseen.

Laskurit ovat vapaasti käytettävissä Creative Commons -lisenssin mukaisesti. Linkin takana olevia laskureita ei voi suoraan käyttää, vaan ne pitää ladata omalle koneelle (ks. ohjeet laskurien alkuriveillä):

  • Aurinkosähkön kannattavuuslaskurit. Google Sheets -tiedoston ensimmäisellä välilehdellä on kannattavuuden karkeaan arvioimiseen soveltuva laskuriversio ja toisella välilehdellä tarkempi aurinkosähkön mitoituslaskuri, jonka avulla voi karkeasti arvioida minkä kokoinen aurinkosähkövoimala sopii kiinteistöön.
    Tekijät: Juntunen Jouni, Jalas Mikko ja Auvinen Karoliina. 2015. Aalto-yliopisto.
  • Aurinkolämmön kannattavuus- ja mitoituslaskuri. Laskurin avulla voit karkeasti arvioida, minkä kokoinen aurinkolämpövoimala sopii kiinteistöön. Tekijät: Juntunen Jouni ja Auvinen Karoliina. 2015. Aalto-yliopisto.

Muita verkossa olevia kannattavuuslaskureita:

  • Sun Energia: kattokohtainen aurinkosähkön tuotanto- ja kannattavuuslaskuri
  • Solar-Arena: aurinkosähkön ja aurinkolämmön mitoitus- ja kannattavuuslaskuri
  • NREL, National Renewable Energy Laboratory, USA: System advisor model (SAM)

Taustatietoja kannattavuuslaskelmien tekemistä varten: