FinSolar-hankkeen pisteellä kävi kuhina Lähienergiatori-tapahtumassa

image_pdfimage_print

Aurinko paistoi pilvettömältä taivaalta, kun Helsingin Narinkkatorilla tehtiin viime hetken valmisteluja ennen Lähienergiatorin avausta 22.04. Paikalle oli saapunut kattava joukko yrityksiä, yhdistyksiä ja tutkimuslaitoksia jakamaan tietoa uusiutuvista energiamuodoista.

Lahitori1Aalto-yliopiston FinSolar-hankkeen pisteellä kävi päivän aikana useita satoja ihmisiä. Ohjelmassa oli kahvia ja Aurinkoguru-tietokilpailu, jolla pyrittiin kumoamaan aurinkoenergiaan liittyviä myyttejä. Moni kilpailuun osallistunut hämmästeli, että Suomessa on aurinkoenergian parissa toimivia organisaatioita yli 200. Useampi vierailija visioikin aurinkoenergiajärjestelmistä uutta viennin mahdollisuutta Suomelle.

Lähienergiatorilla oli esillä useita aurinkoenergiayrityksiä. Vierailijoita ohjattiin aktiivisesti myös tutustumaan niihin.

Kahvin tuoksu houkutteli Aallon pisteelle myös ihmisiä, jotka eivät olleet tulleet tarkoituksella Lähienergiatorille tutustumaan puhtaan energian ratkaisuihin. Monet ikään ja kansallisuuteen katsomatta jäivät juttelemaan asiantuntijoiden kanssa aurinkoenergiasta.

Lahitori3FinSolar-hankkeen tutkimusryhmällä oli tapahtumassa hyvä mahdollisuus tehdä havaintoja ihmisten asenteista Suomessa tuotettua aurinkoenergiaa kohtaan. Kokonaisvaikutelma oli, että ihmiset ovat kiinnostuneita aurinkoenergiasta ja suhtautuvat siihen hyvin myönteisesti. Kotimaan markkinoista heillä oli kuitenkin vielä varsin vähän tietoa. Yleinen suomalaista aurinkoenergiaa koskeva huolenaihe vaikutti olevan, voiko aurinkoenergian tuottaminen olla kannattavaa pohjoisessa pimeän talven vuoksi. Moni yllättyikin kuullessaan, että aurinkoenergiaa voi tuottaa Suomessa yhtä paljon kuin Keski-Euroopassa, mikä tekee myös Suomesta kannattavan aurinkoenergian tuotantomaan. Paneeleiden hintojen laskusta ihmiset vaikuttivat puolestaan olevan paremmin perillä, ja muutama pohti sitä, millainen hintakehitys tulee olemaan lähitulevaisuudessa.

Jotkut kertoivat suunnittelevansa aurinkoenergiajärjestelmän hankintaa kesäasunnolleen tai taloyhtiöönsä, ja halusivat tietää miten aurinkoenergiajärjestelmä toimii ja mitä investointi maksaa. Monet olivat hyvillään siitä, että tutkimusprojektin nettisivuilta on mahdollisuus saada riippumatonta tietoa aurinkoenergiahankintojen tueksi. Erityisesti kannattavuusselvitykset herättivät investointia suunnittelevissa henkilöissä kiinnostusta.

Lahitori2

Aurinkoguru-tietokilpailuun vastasi 200 torilla kävijää, joiden kesken arvottiin retkiaurinkopaneeli. Onnittelut FinSolar-tutkimusryhmän puolesta Ritvalle Helsingistä, joka oli arvonnan onnellinen voittaja!

Lähienergiatori oli positiivinen ja innostava kokemus Aallon tiimille, kuten myös muille organisaatioille. Tapahtuman menestys on osoitus siitä, että Suomen lähienergiamarkkinoilla eletään jännittävää aikaa ja aurinkoenergiasta kuullaan vielä lisää.

Julia Müller

FinSolar -harjoittelija, Aalto yliopisto kauppakorkeakoulu

Lue Julian ajatuksista aurinkoenergiasta harjoittelijan blogilta:

http://mailiksenmaailma.blogspot.fi/2015/06/kuka-uskaltaa-uskoa-aurinkoenergiaan.html

Itse tapahtumasta voi lukea lisää muun muassa Lähienergialiiton nettisivuilta:

http://www.lahienergia.org/ensimmainen-lahienergiatori-oli-menestys/