FinSolar taloyhtiökokeilun asukasinfo

image_pdfimage_print

Kutsu pilottitaloyhtiöiden asukkaille

Taloyhtiöissä asuu Suomessa noin kaksi miljoonaa asukasta. Vuoden 2017 alussa käynnistyneen taloyhtiökokeilun tavoitteena on, että taloyhtiöiden asukkaille syntyy kannattava ja vaivaton malli aurinkosähkön hyödyntämiseksi. Aurinkosähköstä on tullut vuodesta 2014 alkaen Suomessa kannattavaa sillä edellytyksellä, että aurinkovoimala kytketään asunnon puolelle sähkömittaria ja että aurinkosähkö käytetään itse. Tällöin aurinkosähköstä ei makseta siirto- ja sähköveromaksuja.

Tällä hetkellä aurinkovoimalan kytkeminen kustannustehokkaasti taloyhtiön asukkaiden mittareihin on haasteellista. FinSolar taloyhtiökokeilussa pilotoidaan kahta ratkaisumallia: aurinkosähkön hyvityslaskentamallia (virtuaalimittarointia) sekä taloyhtiön sisäistä sähköverkkoa (takamittarointia). Molempien mallien yleistyminen edellyttäisi muutoksia sähkömittauksia koskeviin säännöksiin.

Hyvityslaskentamallia pilotoidaan Oulussa As Oy Kastellinhelmen taloyhtiössä sekä Helsingissä As Oy Haapalahdenkatu 11:ssa ja Janne Käpylehdon aurinkovoimalassa As Oy Susitie 28:n kerrostalossa. Taloyhtiön sisäistä sähköverkkomallia kokeillaan LOAS:n opiskelija-asuntolassa Lappeenrannassa.

Hankkeessa tutkitaan mallien taloudellista kannattavuutta sekä asukkaiden suhtautumista aurinkosähköön ja sen hyödyntämismalleihin. Asukkaiden toivotaan osallistuvan hankkeeseen verkkokyselyihin vastaamalla sekä antamalla lupa omien sähkönkulutustietojen hyödyntämiseen tutkimushankkeessa. Asukkaille tutkimukseen osallistuminen on vapaaehtoista ja kaikki tulokset esitetään anonyymisti niin, ettei tietoja voida yhdistää yksittäisiin asuntoihin tai niiden asukkaisiin.

Hankkeen tulosten pohjalta syntyy aurinkosähköstä tietopaketti suomalaisten taloyhtiöiden käyttöön. Lisäksi hankkeessa laaditaan toimenpide-ehdotuksia lainsäätäjille aurinkosähkön täysimääräiseen hyödyntämiseen liittyvien haasteiden ratkaisemiseksi. Osallistumalla tutkimukseen voit siis edesauttaa aurinkosähkön yleistymistä taloyhtiöissä Suomessa.

Tervetuloa kuulemaan ja keskustelemaan hankkeesta asukasinfoon Helsingin Pikku Huopalahteen keskiviikkona 15.3.2017. Tilaisuudessa kerrotaan kokeiluhankkeesta sekä siihen osallistumismahdollisuuksista tarkemmin. Asukastilaisuus on tarkoitettu Helsingin Haapalahdenkatu 11 ja Susitie 28 asukkaille sekä hankkeen jäsenille, jotka asuvat taloyhtiössä.

Tilaisuudessa Jari Kauppinen HSSR Oy:stä kertoo aurinkovoimalainvestoinnin etenemisestä Haapalahdenkatu 11:ssa ja Mika Nousiainen Helen Sähköverkko Oy:stä kertoo mitä hyvityslaskentakokeilu tarkoittaa käytännössä. Lisäksi Karoliina Auvinen Aalto-yliopistosta kertoo hankkeesta sekä miten pilottitaloyhtiöiden asukkaat Helsingistä, Oulusta ja Lappeenrannasta voivat osallistua tutkimushankkeeseen. Esitykset ovat lyhyitä siten, että aikaa on varattu reilusti asukkaiden kysymyksille ja keskustelulle.

Lisätietoja:

Projektin johtaja, tutkija Karoliina Auvinen

Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulu
Lisätietoja: karoliina.auvinen@aalto.fi, puh. 050 4624727

Lue lisää: http://www.finsolar.net/taloyhtiot/finsolar-taloyhtiokokeilu/