Aurinkomarkkinat vauhtiin! -seminaarin materiaalit

image_pdfimage_print

FinSolar -hankkeen Aurinkomarkkinat vauhtiin -seminaari järjestettiin Aallon kauppakorkeakoululla 24.9.2015. Tapahtuma keräsi suuren osallistujajoukon aurinkoenergiasta kiinnostuneita tahoja keskustelemaan suomalaisen aurinkoenergian nykytilanteesta ja tulevaisuudesta.

Osallistujalista.

Linkki
videokoosteeseen.

Karin Wikman Tekesistä avasi tilaisuuden kertomalla hankkeen taustasta ja Tekesin tuesta uusiutuvalle energialle.

Seminaarin ensimmäisessä osiossa FinSolar -tutkijatiimi esitteli tuloksiaan. Esityskalvot sisältävät vain johtopäätökset kustakin tutkimusaiheesta. Tarkempia tietoja ja taustaoletuksia tutkimuksiin löytyy FinSolar -verkkosivuilta.

FinSolar -hankkeen johtaja Raimo Lovio kertoi aurinkoenergian markkinatilanteesta Suomessa: Alalla on tilastoitu huimaa kasvua viimeisen vuoden aikana. Asennettujen järjestelmien määrä on jopa kaksinkertaistunut Suomessa.

Tutkija Heli Nissilä kertoi aurinkoenergiainvestointien kotimaisuusasteesta: Yli puolet aurinkoinvestoinnin rahavirrasta jää Suomeen.

Tutkijatohtori Jouni Juntunen avasi aurinkoenergian kannattavuuden laskennan periaatteita ja esitteli viimeisimpiä kustannus- ja kannattavuustietoja.

FinSolar -hankkeen vetäjä Karoliina Auvinen kertoi aurinkoenergian hankinta- ja rahoitusmalleista. Aurinkoenergiaa on mahdollista ostaa myös osamaksu- ja leasingsopimuksilla. Näitä palveluita tarjoavia yrityksiä on Suomessa jo lähes 20.

Lehtori Mikko Jalas kertoi aurinkoenergian hyödyntämisestä liiketoiminnassa ja brändäyksessä: Mitä muuta hyötyä aurinkoenergiasta voi saada kuin halpaa energiaa?

Seminaarin seuraavassa osiossa päästettiin aurinkoenergiaan investoineita asiakasryhmiä ääneen. Sirpa Eskelinen Helsingin kaupungin rakennuttajista esitteli aurinkoenergia-investointi suunnitelmia Tukkutorin alueelle.

SOK:n edunvalvontajohtaja Juhani Ilmola esitteli S-ryhmän panostuksia uusiutuviin energiamuotoihin kahden S-market tapausesimerkin kautta.

Lahtiset Yhtymän Markku Seppälä kertoi aurinokenergiajärjestelmästä Tampereen Hämeenpuisto 21:n. Tärkeintä uusiutuvan energian investoinneissa on tekemään ryhtyminen ja asenne.

Jarno Kuokkala esitteli taloyhtiön asukkaan näkökulmaa taloyhtiön aurinkolämpöinvestointiin.

Ennen lounastaukoa maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen kävi esittämässä tervehdyksensä aurinkoenergiatoimialalle.

IMG_9946

Lounastauon yhteydessä järjestetyssä Aurinkotori-tapahtumassa aulatilan valtasivat aurinkoenergiatoimijoiden infopisteet.

Iltapäiväosiossa Peter Ahm piti englanninkielisen luennon Tanskan aurinkoenergiatilanteesta. Luento kuvaili sekä aurinkosähkö että -lämpö markkinoiden kehitystä sekä maan tukitoimenpiteitä.

Seminaarin ohjelma huipentui paneelikeskusteluun, jossa kansanedustajat Antero Vartia (vihr.) ja Pirkko Mattila (PS) sekä Irma Karjalainen (HSY), Jari Varjotie (Savo-Solar) ja Erkki Väisänen (Ely-keskus) ottivat kantaa Suomen aurinkoenergiatilanteeseen sekä esittivät ehdotuksia toimialan edistämiseksi.

IMG_9972

 

Kiitos kaikille mukanaolleille!

Linkki seminaarin videokoosteeseen lisätään näille sivuille viimeistään 2.10.2015.

 

Lisätietoja:

Hankeassistentti Lotta Liuksiala, lotta.liuksiala@aalto.fi,