Miten toimii kotitalous energiantuottajana?

image_pdfimage_print

FinSolar tutkija Jouni Juntunen kirjoittaa Sähköala-lehdessä energiantuotannon murroksesta. Kotitalouksien rooli on muuttumassa passiivisesta energiankulutuksesta kohti aktiivista yhteistuotantoa.

PSTapioTuomi

Vastikään valmistuneessa tutkimuksessaan Juntunen kuvaa kotitalouksien, yhteisöjen ja teknologioiden suhdetta. Useilla energian pientuottajilla on erinomainen taito ja intohimo energiateknologian ja järjestelmien kehittämiseen. Tekeminen on hyvin verkostoitunutta ja käyttäjät jakavat kokemuksiaan ja ideoitaan mm. erilaisten Internet-yhteisöjen kautta.

Tutkimus avaa myös energian pientuotannon ratkaisuja suhteessa tulevaisuuteen. Koska pientuotanto kytkeytyy pitkän aikavälin kiinteistöinvestointeihin, on tärkeää huomioida tulevaisuuden mahdollisuudet energian pientuotannossa. Eri tuotantomuotojen kannattavuutta pitkällä aikavälillä on mahdotonta arvioida, joten järjestelmää suunnitellessa on tärkeää ottaa huomioon modulaarisuus.

Energian pientuotanto on vielä murroksessa ja siksi monelta taholta on vielä parantamisen varaa. Esimerkiksi olemassaolevia älymittarointi-laitteistoja ei hyödynnetä tarpeeksi avoimen datan ja tuotekehityksen hyväksi. Myös kuntakohtaiset erot esim. aurinkosähköjärjestelmien asentamisessa hidastavat energian pientuotannon kehitystä.

Lue koko artikkeli tästä.